Friday, September 25, 2009

Hip Hopul American = Maneaua Romaneasca?

Astazi m-am uitat la un interview al lui Jay-Z la Oprah si aproape instantaneu legatura intre Hip Hopul american si manelele romanesti a incoltit in mintea mea.
Ciudat, ar spune unii, probabil vrei sa compari hiphopul romanesc si cu cel american de fapt? Da, asa ar fi normal, dar traind in America intr-un oras care a dat lumii doi dintre cei mai mari cantareti ai tuturor timpurilor - Jimi Hendrix si Kurt Cobain am gasit natural sa fac comparatii intre muzica romaneasca si cea americana.
Maneaua romaneasca este in mare parte urata si ocolita de patura mai educata a populatiei. Majoritatea romanilor considera ca se coboara la nivel de cocalari daca asculta manele, chiar daca pe ascuns la nunti si chefuri din cand in cand mai dau pe ascuns din picior cand aud vreo manea mai populara. Manelistii sunt luati peste picior de majoritatea televiziunilor si atunci cand vrei sa descrii muzica de proasta calitate de obicei compari cantaretul cu un manelist. Soferii se uita dezaprobator si cu dispret la masinile din care razbat manele , iar vecinii nu stiu cum sa inchida ferestrele cand “taranii” de la etajul de jos sau sus dau manelele la maxim. Nu mai spun de stilul “fara stil” al manelistilor de imbracat, cu lanturi de aur, inele groase pe degete si haine de cocalari. Pe scurt, muzica ritmica dar de proasta calitate, imbracaminte scumpa dar fara gust, bani multi dar lipsa de clasa.
Suna cumva ca muzica hiphop americana si cantaretii respectivi care o promoveaza? Traind in America de ceva timp va pot spune cu mana pe inima ca DA! Americanii in general evita sa se angajeze in discutii cu indivizi imbracati ca gangsterii care canta hiphop. La fel de dezaprobator se uita la masinile din care rasuna bassuri de hiphop. In general cartierele unde se afla astfel de populatie sunt evitate si cu toate ca sunt case scumpe, nimeni nu vrea sa traiasca acolo. Parintii descurajeaza prin toate mijloacele ca odraslele lor sa asculte hiphop deoarece nu numai ca aceste cantece promoveaza violenta, dar si sunt considerate de prost gust si pentru grupuri sociale mai putin educate….de haine ce sa mai zic…blingurile parca sunt la fel.
Deci sunt manele romanesti echivalente hiphopului American…eu as zice ca da! Voi ce credeti?

3 comments:

  1. Manelele nu au nici valoare istorica, nici traditionala. Hip-hop si rap au radacini adinci, fiind la origine un mod de protest.
    Doar o opinie...

    ReplyDelete
  2. Poate titlul a fost putin cam neclar (vina mea), dar vorbeam mai mult de manelisti vs hiphop artists si cum sunt vazuti in mod similar in societate.

    ReplyDelete
  3. Titlul a fost clar. Am vrut doar sa ma leg the ideea initiala de a compara cele doua, asadar generind acest post.

    Eu i-as diferentia pe cei ce fac muzica (artistii) de "imitatori", adica restul lumii care incearca sa fie "cool", dar de multe ori exagereaza. Faptul ca felul lor de a se exprima (muzica la maxim, imbracamintea fara tur la pantaloni) se revarsa si in lumea celor neinteresati de exemplul lor, se trage tot de la ideea straveche a negrilor care, cumva cred ca pot sa fie iertati pentru unele lucruri, ca uite cit au suferit stramosii lor care au nimerit pe corabia gresita...

    Deci, ai dreptatea ta, exista asemanari, dar e prea usor sa generalizezi.

    In plus, cind o sa vedem in Romania, linia de moda Copilu' Minune sau mai stiu eu care?
    Aici, in schimb, colectia de toamna si parfumurile fac parte din ascensiunea unui artist.

    Emo?

    ReplyDelete