Monday, May 3, 2010

Definitia de 'cool'

Imi aduc aminte cand eram copil cum unele chestii erau misto si le vroiam si alte chestii erau doar ok. Mai tarziu cand am vizitat Romania dupa 7 ani de trait in alte tari termenul misto s-a schimbat in 'marfa' dar definitia a ramas aceeasi, obiectul cu 'x' factor.
De multe ora stau si ma gandesc ce face o tara sa aiba acest 'x' factor. De exemplu pentru majoritatea oamenilor Japonia are the x factor, este o tara cool si japonezii sunt cool. America si americanii in general sunt vazuti ca printre cele mai cool tari si oameni, dar Canada de exemplu nu este vazuta in acelasi fel, cu toate ca daca o vizitezi arata similar cu America, nu numai prin limba pe care o vorbesc dar prin magazine, oameni, pana si muzica country (vezi Shania Twain). Strainii de Romania vad Ungaria ca o tara cool, chiar si unii romani o vad asa cu toate ca este mai putin dezvoltata ca Romania, la fel si Cehia este considerata o tara cool cu toate ca Polonia de exemplu este cu mult mai sus.
Care este x factorul care ne-ar putea salta in sus ca tara, sau poate nu poti fi cool daca nu te-ai nascut cool...

3 comments:

  1. N-as spune ca Ungaria e mai cool desi e mai dezvoltata ca Romania. Ne cam bat la fund la infrastructura, turism, civilizatie, curatenie. Iar la GDP i-am intrecut abia in 2007. Au de 3 ori mai multi turisti anual decat noi, si culmea ... avem resurse incomparabil mai multe ca ale lor. Eu am umblat in toata Ungaria in ultimii 10 ani ... si diferenta o simti imediat dupa ce ai trecut granita. Nu uita ca acolo se fabrica masini Opel, Suzuki si de anul trecut Mercedes. Mare diferenta este totusi mentalitatea. La ei cand primul ministru minte ... toata populatia se rasvrateste ... pe cand la noi ... stim cu totii cat se minte si cat se fura, si tot nu facem nimic.

    ReplyDelete
  2. Ma refer ca in afara tarii cand cineva spune ca este ungur lumea este wow interesant, pe cand daca spui ca esti roman se uita cam ciudat. Eu am fost in Ungaria acum cativa ani si din cate am vazut eu au numai un oras important Budapesta si ala este dezvoltat numai pe jumate, asta este impresia care mi-au lasat-o. Sunt intradevar mai putin toleranti si cred ca asta este problema noastra, ca suntem mult prea toleranti cu tot ce se misca in tara, de la datul spagii si pana la "lasa dom'le ca aranjam noi cumva" politia, munca totul este hai ca se poate si asa. Nu suntem stricti in nimic cu toate ca am fost cel mai nasol stat comunist. Exista vreo solutie?

    ReplyDelete
  3. Solutia cred ca am gasit-o amandoi :)

    ReplyDelete